"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejPoznaj zalety marchwi ekologicznej
Marchew ekologiczna to wyjątkowo zdrowe warzywo. Zwraca na siebie uwagę choćby dlatego, że jest bogata zarówno w cenne witaminy, jak i składniki odżywcze takie, jak minerały i przeciwutleniacze. Należy przy tym do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Posiada szerokie zastosowanie także w większości innych kuchni na świecie. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, skoro na całej planecie mamy do czynienia z ponad sześćdziesięcioma jej gatunkami. Coraz więcej uwagi poświęca się dziś zresztą nie tylko jej wpływowi na zdrowie, ale i charakterystycznym dla niej właściwościom kosmetycznym. Marchew chroni nas przed nowotworami i pomaga w lepszym widzeniu. Można na nią liczyć także odchudzając się, sto gramów marchwi to bowiem zaledwie 60 kalorii. Jeśli więc zależy nam na lepszym wsparciu organizmu, zaprzyjaźnienie się z marchwią wydaje się posunięciem, które przyniesie nam szczególnie wiele korzyści. Poza właściwościami, które wspomniano wcześniej, marchew ma też zdolność do spowalniania tempa, w jakim starzeje się nasza skóra. Nie tylko ją odmładza, ale również regeneruje. Co przy tym wcale nie mniej ważne, na jej regularnym jedzeniu zyskuje nasz system immunologiczny.
Marchew i jej kaloryczność
Jak już wspomniano, w stu gramach marchwi mieści się zaledwie 40 kalorii. Nic więc dziwnego, że jest częstym składnikiem diet przyspieszających odchudzanie. To przede wszystkim podstawowy składnik surówek, nie tylko zdrowych, ale przede wszystkim – smacznych. Można je spożywać na diecie, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby posilać się nimi także po jej zakończeniu. Oczywiście, o niskiej kaloryczności mówi się przede wszystkim w kontekście marchwi surowej. Jeśli usmażymy ją z masłem, z pewnością zachwyci nas jej smak, liczba kalorii znacząco jednak podskoczy. Właśnie dlatego za tak ważną uważana jest postać, w jakiej marchew jest nam serwowana. Marchewki i innych wartościowych warzyw można szukać w promocyjnej gazetce Lidl.
Marchew – minerały i witaminy
Dziś trudno jest odpowiedzieć z najwyższą pewnością na pytanie o to, kto odkrył dla ludzkości właściwości odżywcze marchwi. Wiemy jednak, że byli ich świadomi lekarze ze starożytnych Chin. Także w kolejnych wiekach jej popularność nie padała. Marchewka zwraca na siebie uwagę przede wszystkim jako źródło karotenoidów. Poza beta-karotenem znanym też jako prowitamina A, bio marchew zawiera również witaminę C, tiaminę, niacynę, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i K oraz liczne minerały. W tym kontekście najczęściej wspomina się o wapniu, żelazie oraz magnezie, lista nie będzie jednak kompletna, jeśli nie uzupełnimy jej o fosfor, sód, potas oraz cynk.
Marchew ekologiczna dla zdrowia
Badania prowadzone przez instytuty naukowe potwierdzają, że osoby sięgające codziennie po przynajmniej jedną porcję warzyw z karotenoidami nie są aż tak narażone na choroby związane z układem krwionośnym, jak osoby, które nie mają wyrobionego tego nawyku. Mniejsze jest w ich przypadku również ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Osoby te coraz częściej są też uważane za obciążone mniejszym ryzykiem wystąpienia raka piersi, co jest szczególnie częstym zjawiskiem już po okresie menopauzy. Marchew ekologiczna w naszej diecie może też nawet o połowę zmniejszyć ryzyko raka pęcherza, szyjki macicy, prostaty, przełyku, krtani oraz okrężnicy. Uzyskanie korzystnego wpływu beta-karotenu na organizm nie jest przy tym trudnym zadaniem. Wystarczy codziennie jeść marchew. Doceni to z pewnością nasz wzrok, szybko dostrzeżemy więc, że jesteśmy w stanie widzieć lepiej zwłaszcza o zmierzchu oraz w nocy. To także zasługa obecnych w marchwi przeciwutleniaczy. Są one znane z tego, że chronią przed kurzą ślepotą, rozwojem zaćmy oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Jeśli chcemy w pełni korzystać zarówno z beta-karotenu, jak i z zawartej w marchwi witaminy E, dobrze jest łączyć marchew z odrobiną tłuszczu. Jeśli nie chcemy smażyć jej na maśle, z pomocą przyjdzie nam z pewnością olej rzepakowy. Obecną w marchwi substancją, która zasługuje na naszą uwagę, okazuje się być także falkarinol. To związek, który możemy spotkać także w innych warzywach, choć to marchew posiada go najwięcej. Warto go docenić, coraz częściej wspomina się o nim bowiem w kontekście profilaktyki raka. Marchew ekologiczna z pewnością przyda się także tym osobom, które mają problem z utrzymaniem cholesterolu na odpowiednio wysokim poziomie. Niektóre witaminy w połączeniu z pektyną wykazują się też działaniem przeciwmiażdżycowym. Pamiętajmy jednak, że już obierając marchew tracimy nawet jedną czwartą jej najcenniejszych właściwości. Z problemem tym najlepiej poradzimy sobie decydując się na gotowanie marchwi ekologicznej w całości.