Najnowsze artykuły

Firma Friz wprowadza na rynek nowy produkt...

"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...

Czytaj Więcej

Jak robić ekologiczne zakupy i nie zostać oszukanym

Od dłuższego już czasu w naszym kraju modny jest zdrowy styl życia. Na skutek tego trendu na naszych drogach jest coraz więcej biegających osób. Przybyło także produktów, które mają się wpisywać w kulinarne gusta miłośników zdrowego stylu życia. W naszym artykule chcemy Wam podpowiedzieć w jaki sposób poznacie produkty dobrej jakości od podróbek. Osoby, które chcą być eko muszą nauczyć się patrzeć dalekowzrocznie. Nie może zgadzać się na zatruwanie wód, erozję gleby i nadmierne eksploatowanie zasobów naturalnych. Ale osoba eko nie jest dobroczyńcą, stara się zadbać także o siebie w przyszłości. Jest świadomy tego, że podjęte przez niego w chwili obecnej mogą skutkować dopiero za jakiś czas. Nasza świadomość dotycząca zarówno jakości produkowanej na skalę przemysłową żywności oraz wpływu odżywiania się na kondycję zdrowotną jest coraz większa. W efekcie coraz więcej osób podchodzi do zakupów bardziej rozsądnie. Staramy się unikać produktów z białej mąki i cukru. Uważnie czytamy etykiety, gdyż wiemy, że niektóre dodatki do żywności nie służą naszemu zdrowiu. Przybywa też osób, które wybierają żywność ekologiczną z certyfikatami.

ding

Jak jednak znaleźć te produkty, które zostały wyprodukowane z troską o środowisko?

Żywność ekologiczna musi być produkowana według ścisłych zasad. Zostały one określone w rozporządzeniach, które wydała Unia Europejska. Producenci, którzy chcą sprzedawać swoje produkty jako „eko” muszą spełnić wiele wymogów. Ideą rolnictwa ekologicznego jest wzorowanie się na procesach, które mają miejsce w środowisku przyrodniczym. Gospodarstwo, które chce ubiegać się o miano ekologicznego powinno być jak najbardziej autonomiczne, w jego obrębie obieg materii powinien być zamknięty. Taki cel można osiągnąć zachowują równowagę między produkcją zwierzęcą a roślinną. W gospodarstwach ekologicznych konieczne jest stosowanie płodozmianu. Dzięki temu, że rotacyjnie odbywa się zmiana uprawy na danej części pola, glebie nie grozi wyjałowienie. Raz w roku producenci żywności ekologicznej są kontrolowani. W trakcie kontroli sprawdzane są wszystkie etapy produkcji. W rolnictwie przemysłowym powszechnie stosowane są środki, które mają zwiększyć plony, w rolnictwie ekologicznym środków tych nie można stosować. Zabronione jest stosowanie nawozów sztucznych, nasion modyfikowanych genetycznie czy środków ochrony roślin. W ekologicznych gospodarstwach do nawożenia wykorzystuje się wyłącznie obornik i kompost. Obornik na ekofarmach pochodzi od zwierząt, które były karmione naturalnymi paszami. Ekologiczna żywność wywiera pozytywny wpływ zarówno na nas jak i na środowisko przyrodnicze. Jej produkcja nie prowadzi do wyjałowienia gleby, nie zanieczyszcza powietrza i wód, a do tego pomaga zachować różnorodność biologiczną. Produkty ekologiczne, na przykład jabłka, nie są ładne. Nie mają też idealnego kształtu i rozmiaru, nie wyróżniają się jaskrawymi kolorami. Są za to o wiele smaczniejsze. Konsystencja jogurtów, które wytworzone zostały tylko mleka nie jest idealnie kremowa, jak tych, do których dodane zostało mleko w proszku. Do kupna nie zachęcają także ekologiczne wędliny – nie używa się do nich peklosoli, a więc mają szary kolor. Struktura i konsystencja wielu ekologicznych produktów jest daleka od tej, którą możemy zobaczyć w reklamach. To efekt tego, że nie zawierają one polepszaczy smaku, sztucznych barwników, emulgatorów, konserwantów. Nasz organizm jednak z ogromnym zadowoleniem przyjmie przejście na naturalne produkty. Także my sami szybko tę zmianę odczujemy.