"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejJaką żywność ekologiczną warto kupować i dlaczego?
Temat ekologicznych upraw i żywności od pewnego czasu pojawia się w mediach dość często. Wiele osób zastanawia się czy naprawdę jest to bardzo zdrowa żywność, czy raczej sprytne oszustwo. Tego tematu na pewno nie da się omówić w krótkim artykule w wyczerpujący sposób, gdyż zagadnień, które on obejmuje jest naprawdę mnóstwo. Co znaczy „ekologiczny w odniesieniu do żywności?Stosowanie ekologicznych metod hodowli i uprawy ma przed sobą tylko jeden cel: żywność musi być produkowana w taki sposób, aby nie było to ze szkodą dla środowiska naturalnego. Do tego produkcja żywności musi odbywać się bez szkody dla kondycji zdrowotnej zwierząt hodowlanych. W gospodarstwach rolnych, które stosują się do tych zasad stosowanie herbicydów, pestycydów i sztucznych nawozów jest ograniczone do minimum. W gospodarstwach ekologicznych zwierzętom nie są podawane leki, antybiotyki i preparaty odrobaczające. Produkcja żywności ekologicznej nie może się odbywać z wykorzystaniem składników i płodów rolnych, które są modyfikowane genetycznie. Jest to żywność wolna od GMO. W efekcie powstaje żywność, której produkcja wywiera o wiele mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Jest to żywność w składzie, której liczba substancji chemicznych jest minimalna.
Nie każdy produkt może być oznaczony jako „bio”.
Zanim dany produkt trafi do sklepów jako ekologiczny musi przejść skomplikowaną procedurę otrzymania certyfikatu. Certyfikat przyznawany jest przez niezależną instytucję, która ma kompetencje do tego, aby kontrolować ekologiczne uprawy i produkcję. Na otrzymani zgody na używanie nazwy „bio” czy „ekologiczny” mogą liczyć tylko te produkty, które w swoim składzie zawierają co najmniej 99% składników pochodzących z ekologicznej hodowli lub uprawy. Do tego producent musi umieścić na opakowaniu informację o tym, że produkt zawiera składniki, które nie są ekologiczne. Stosowanie nieekologicznych składników jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy nie można ich zastąpić tymi, które pochodzą z ekologicznych upraw.
Jaką żywność ekologiczną warto kupować?
Na pewno warto rozważyć kupowanie warzyw i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. W rolnictwie konwencjonalnym stosowane są pestycydy, niektórych z nich nie zmywa nawet silny deszcz. Zmycie ich w domu także jest niezwykle trudne. Na pewno więc warto kupować te owoce i warzywa, które w zdecydowanej większość je się bez obierania. W świetle badań prowadzonych nad ekologicznymi warzywami i owocami jasno wynika, że większości przypadków zawierają one więcej witaminy C, minerałów i przeciwutleniaczy niż ich kuzyni, którzy rośli na konwencjonalnych plantacjach. Pamiętajmy, że nieprawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może sprawić, że część z tych cennych składników zostanie bezpowrotnie utracona. Należy wybierać warzywa i owoce przechowywane bez dostępu światła w chłodnym miejscu. Do produktów z napisem „bio”, które warto kupować należą także napoje owocowe. W składzie tych napojów nie może być konserwantów (wywołują u dzieci nadpobudliwość), stabilizatorów, barwników i sztucznych substancji słodzących. Dzięki temu owocowe soki ekologiczne są znacznie zdrowsze. Skąd biorą się wysokie ceny ekologicznej żywności?Do produkcji suszonych owoców bio używa się tylko owoce pochodzące z ekologicznych plantacji. W ich składzie nie ma dwutlenki siarki (może powodować biegunkę) i sorbinianu potasu. Wyniki badań pokazują, że ekologiczne mleko może zawierać do 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Również ekologiczny ser może zawierać więcej kwasów omega-3 niż ten zwykły.