"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejŻywność ekologiczna bez tajemnic
Choć wyrażenia „ekologiczne”, „organiczne” i „bio” są podobne, nie zawsze mogą być stosowane zamiennie. Co więcej, niekiedy można odnieść wrażenie, że wytwórcy używają ich w ten sposób celowo. Żywność ekologiczna budzi zainteresowanie i każdy chce wykorzystać je na swój sposób. Warto więc pamiętać, że na jej temat ciągle jeszcze krąży wiele mitów. Które z nich powtarzają się najczęściej?
Mit – żywność ekologiczna zawsze jest certyfikowana
Oczywiście, certyfikaty pojawiają się często i są czytelną informacją dla osób zaopatrujących się w żywność ekologiczną. Istnieje jednak także szereg produktów, które spełniają wszystkie wymogi uprawniające nas do tego, aby mówić o nich jako o żywności ekologicznej, nie mogą jednak otrzymać poświadczających to certyfikatów. Tak jest choćby w przypadku grzybów oraz owoców leśnych.
Fakt – określenia takie, jak „zdrowa żywność”, „slow foos” oraz „żywność naturalna” mogą, ale nie muszą oznaczać żywności ekologicznej.
Owszem, często uważa się je za synonimy, założenie, że każda zdrowa żywność jest ekologiczna, jest jednak ryzykowne. Niestety, trudno nie odnieść wrażenia, że niektórzy sprzedawcy celowo utrwalają nas w przekonaniu, że każde z wymienionych tu sformułowań oznacza dokładnie to samo. Robią to przede wszystkim po to, aby zwiększyć swoje zyski.
Fakt – produkcja żywności ekologicznej jest nieustannie kontrolowana
Rzeczywiście, podmioty, które chcą pochwalić się certyfikatami i zasłużyć na miano producentów żywności ekologicznej, muszą liczyć się z tym, że wykonywana przez nich praca będzie nieustannie nadzorowana. Kontrola dotyczy przy tym nie tylko siewu i przetwarzania, ale nawet sposobu, w jaki żywność ta jest dostarczana do klienta.
Co jeszcze jest faktem?
Niektóre opinie brzmiące jak mity, w które wierzą niepoprawni optymiści, w rzeczywistości są faktami. Prawdą jest choćby to, że w produktach ekologicznych nie znajdziemy pozostałości środków chemicznych. Nawet, jeśli się one pojawiają możemy mieć pewność, że ich poziom jest bez porównania niższy niż ma to miejsce w odniesieniu do żywności konwencjonalnej. Prawdą jest także to, że żywność ekologiczna jest w stanie łagodzić skutki wielu chorób oraz to, że posiada nie tylko wyraźniejszy smak, ale i zapach niż tak zwana żywność konwencjonalna.
Wady i zalety żywności ekologicznej
Choć żywność ekologiczna posiada wiele zalet, należy pamiętać o tym, że nie jest wolna od wad. Już pierwszy kontakt z żywnością tego rodzaju może być dla nas zaskoczeniem, z pewnością nie będzie on bowiem tak imponujący, jak ma to miejsce w przypadku żywności konwencjonalnej. Warzywa ekologiczne są mniejsze, sprawiają przy tym wrażenie postrzępionych i powykręcanych. Bardzo często okazuje się też, że ich smak nie jest dokładnie taki, do jakiego zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Nie można zapominać także o tym, że żywność ekologiczna jest krócej zdatna do spożycia. Na szczęście, samo jej przechowanie nie jest już aż tak skomplikowane, brak środków chemicznych upraszcza bowiem ten proceder. Mówiąc o różnicach, z jakimi mamy do czynienia zestawiając ze sobą żywność ekologiczną i konwencjonalną, nie możemy nie wspomnieć także o jej cenie. Żywność ekologiczna jest droższa przede wszystkim dlatego, że sam proces jej produkcji jest bardziej kosztowny. W zamian trafiamy jednak na zdrowe produkty wolne od sztucznych dodatków.