Najnowsze artykuły

Firma Friz wprowadza na rynek nowy produkt...

"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...

Czytaj Więcej

Co należy wiedzieć o żywności ekologicznej?

Już od kilku lat obserwujemy rosnącą popularność, jaką cieszy się żywność ekologiczna. Co ciekawe, nie przeszkadza jej nawet to, że jej cena potrafi być znacząco wyższa niż ta, jaką musimy zapłacić za żywność konwencjonalną powszechnie dostępną w naszych sklepach. Zwolennicy rozwiązań tego rodzaju powtarzają, że nawet pomimo tego ograniczenia warto ją kupować, jest bowiem nie tylko zdrowsza, ale i bogatsza w składniki odżywcze.

Czym jest żywność ekologiczna

Określenie „żywność ekologiczna” bywa stosowane w wielu aspektach i nie zawsze odpowiada stanowi faktycznemu. Warto więc przytoczyć najpopularniejszą z definicji. Przewiduje ona, że mamy do czynienia z żywnością, której proces wytwarzania jest zgodny z przepisami, z jakimi mamy do czynienia w stosownym rozporządzeniu UE. Wynika z niego choćby, że do jej produkcji aż w 95 procentach muszą być wykorzystywane rozwiązania pochodzenia naturalnego, nie ma więc mowy ani o używaniu nawozów, ani o stosowaniu środków chemicznych przeznaczonych do ochrony roślin. Ważnym aspektem związanym z jej uprawą jest także troska o to, aby zachować żyzność gleby i różnorodność biologiczną. Niestety, bardzo często mamy do czynienia z mniej lub bardziej świadomym używaniem tego określenia jako zamiennika terminu „zdrowa żywność”. Warto więc pamiętać, że nie ma żadnych ustaleń dotyczących tego, co może być zdrową żywnością, jest to bowiem pojęcie, które utworzono do celów marketingowych.

gazetki promocyjne

Poznaj rodzaje żywności ekologicznej

Żywność certyfikowana może występować pod różnymi postaciami. Mamy więc do czynienia zarówno z produktami przetworzonymi, jak i nieprzetworzonymi, pochodzącymi zarówno z produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Ich wspólną cechą jest to, że powstają one w tak zwanych gospodarstwach ekologicznych. Produkty certyfikowane to również te, Które są wolne od pestycydów, sztucznych nawozów, GMO i konserwantów. Produkcja ekologiczna nie jest zadaniem prostym. Proces ten podlega wielu ograniczeniom i rygorom prawnym. Osoby decydujące się na produkowanie żywności ekologicznej muszą przy tym liczyć się z częstymi kontrolami. Każdy produkt, który chcemy określać jako ekologiczny, powinien też posiadać certyfikat, który będzie potwierdzeniem jego pochodzenia. Odpowiednie oznaczenie powinno pojawić się także na opakowaniach, w jakich sprzedawana jest tego rodzaju żywność. To wysoka odpowiedzialność nakładana zarówno na producenta, jak i na przetwórcę.