"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejŻywność ekologiczna: czy warto ją kupować?
W ostatnim czasie niezwykle modny jest tak zwany zdrowy tryb życia. Coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego, jak się odżywia. Polscy konsumenci wychodzą z założenia, że zadaniem ekologicznego rolnictwa jest dostarczanie zdrowej żywności. Czy tak jest rzeczywiście?
Jakie są różnice między żywnością ekologiczną a tą określaną jako normalna?
Przejawem rosnącej świadomości na temat wpływu żywności na zdrowie jest coraz częstsze sięganie po te produkty żywnościowe, które wydają się być dla organizmy najlepsze. Prowadzone badania pokazują, że obecnie aż 63% Polaków zwraca uwagę na skład kupowanych artykułów spożywczych. Istotnie wpływa to na kształtowanie rynku spożywczego. Oczekiwania w stosunku do jakości żywności są coraz większa. Jedną z odpowiedzi na te zmiany jest rolnictwo ekologiczne. Stawia ono na najwyższe standardy, jeśli chodzi o metody produkcji. To właśnie dlatego może sprostać wymaganiom konsumentów, którzy preferują wyroby wytwarzane z zastosowaniem naturalnych substancji i na drodze naturalnych procesów.
Żywność ekologiczna, czyli co?
Żywność ekologiczna powstaje na tych gospodarstwa, które w procesie produkcji przestrzegają ściśle określonych reguł. Na każdym etapie produkcji poddawana jest ona kontroli. Tyczy się to nie tylko samej produkcji, ale również przechowywania, a nawet dystrybucji. Żywność produkowana jest zgodnie z dbałością o środowisko (szczególnie wodę oraz glebę), a także z troską o utrzymanie różnorodności genetycznej zarówno roślin, jak i zwierząt. W rolnictwie ekologicznym nie są stosowane pestycydy ani sztuczne nawozy mineralne. Sięgać można jedynie po naturalne nawozy organiczne, do których zalicza się kompost i obornik. Dozwolone jest stosowanie zielonych i biologicznych środków ochrony roślin. Jeśli chodzi o hodowlę zwierząt, to jest ona prowadzona bez antybiotyków, hormonów, nie obejmuje również tych zwierząt, które zostały poddane genetycznym modyfikacjom.
Skąd można wiedzieć, że produkt jest ekologiczny?
Produkty ekologiczne mają na opakowaniu unijne logo. Jest to liść z gwiazdek umieszczony na zielonym tle. Jest to pewna informacja, że dany produkt spełnia wszystkie wymogi i może być określany jako eko. Zawsze warto również zapoznać się z etykietą. Powinien znaleźć się na niej numer identyfikacyjny jednostki kontrolującej oraz wydającej certyfikat.