"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejJak wiele możemy zyskać pijąc sok z kiszonej kapusty?
Choć właściwości prozdrowotne kapusty są większości z nas doskonale znane, mało kto zastanawiał się nad tym, jakie możliwości stwarza sok, który uzyskuje się z niej. Wiedza ta przeważnie jest dostępna jedynie osobom interesującym się medycyną naturalną, ta bowiem już od dziesięcioleci poświęca wiele uwagi zdrowym aspektom tego soku. Przykładowo, sok z kapusty kiszonej powinien zainteresować te osoby, którym zależy na tym, aby ich cera była piękna i promienna. To także sprawdzona recepta na silny układ immunologiczny. Już kilka wieków temu ładunki kapusty kiszonej były jednymi z najważniejszych na statkach. Nie mogło być zresztą inaczej, okazywało się bowiem, że są one w stanie chronić ich załogi przed licznymi chorobami. Ludzie w tamtych czasach nie mieli jeszcze pojęcia ani o witaminach, ani o antybiotykach. Nie zdawali sobie też sprawy z istnienia dobroczynnych enzymów oraz bakterii. Intuicyjnie sięgali jednak po kiszonki dostarczając sobie tego rodzaju składników. Kapusta kiszona okazywała się niezawodnym sposobem na minimalizowanie ryzyka wystąpienia szkorbutu. Można było jednak sięgać po nią także wówczas, gdy układ odpornościowy szwankował. Medycyna naturalna szybko odkryła też właściwości okładów z soku z kiszonej kapusty. Te z powodzeniem łagodziły bule reumatyczne. Dziś wiemy już, że zarówno kapusta kiszona, jak i sok, który się z niej uzyskuje, to cenne źródło wapnia oraz potasu. Jest też naturalnym antybiotykiem, któremu możemy zawdzięczać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Proces fermentacji oraz bakterie, które biorą w nim udział, przyczyniają się do powstania dodatkowego kwasu askorbinowego. Ten ma jeszcze więcej witaminy C niż sama kapusta kiszona. Innym produktem, który również zawdzięczamy właśnie temu procesowi jest kwas mlekowy. Nie tylko oczyszcza on przewód pokarmowy usuwając z niego bakterie gnilne, ale również sprzyja rozmnażaniu się dobroczynnych bakterii jelitowych. Kapustę kupisz z najnowszej gazetki promocyjnej Biedronka.
Gdybyśmy chcieli wskazać na najważniejsze właściwości prozdrowotne charakterystyczne dla soku z kiszonej kapusty, z pewnością w pierwszej kolejności musielibyśmy zwrócić uwagę na to, że świetnie oczyszcza on organizm. Nie może być jednak inaczej, skoro ma w swoim składzie zarówno siarkę, jak i witaminę C, a więc dwa składniki o szczególnie dużym znaczeniu dla tego procesu. Istnieje także wiele badań potwierdzających, że pijąc sok z kiszonej kapusty chronimy się przed niektórymi chorobami, w tym przed artretyzmem oraz reumatyzmem. Nie można zapominać także o tym, że witamina C nie tylko wspomaga nasze dbanie o skórę, ale również łagodzi bóle głowy. Ta ostatnia właściwość była szczególnie dobrze znana dawnej medycynie. Praktykowano wówczas nawet kompresy na głowę przygotowywane właśnie z liści kapusty. Wysoka zawartość potasu przyczynia się do tego, że sok z kapusty rozszerza naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że zaleca się jego regularne dostarczanie organizmowi. Pamiętać powinniśmy także o tym, że pijąc sok z kapusty karmimy nasz mózg. Nasze naczynia są szersze, krew przepływa swobodniej, a nam łatwiej jest skoncentrować się nawet na bardzo trudnym zadaniu. Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty sprawia też, że redukowane są uszkodzenia znajdujących się w ludzkim mózgu nerwów.
Poznaj wiele promocyjnych piw sieci Lidl oraz Biedronka jeszcze przed weekendem!