Najnowsze artykuły

Firma Friz wprowadza na rynek nowy produkt...

"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...

Czytaj Więcej

Superfood, czyli co?

Co oznacza superfood? Tak naprawdę dokładnie nie wiadomo. Okazuje się bowiem, że jest to grupa produktów, które nie mają ścisłych wymagań co do składu oraz pochodzenia. Zdecydowanie najczęściej „super” wykorzystywany jest do promowania bardzo drogiej żywności egzotycznej, która – jak twierdzą jej producenci – jest świetnym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych. Pojawia się w związku z tym pytanie czy superfood to tak naprawdę nic innego, jak reklamowa ściema? Nie do końca tak jest. Warto pamiętać, że odpowiedniki egzotycznych, kosztownych produktów wpływających korzystnie na zdrowie uprawiane są również w polskiej strefie klimatycznej, a kosztują znacznie mniej. Jednocześnie warto być świadomym, że dużo nie zawsze znaczy dobrze. Każdy, nawet najbardziej zdrowy produkt, jeśli będzie spożywany w nadmiarze, może niekorzystnie wpłynąć na nasz organizm.

Superszarłatowate

ding

Superburak zwyczajny

Burak zwyczajny gości na naszych stołach od wieków. Mianem superburaka można natomiast określić młode warzywa, do których zalicza się botwinka. Warto jednak pamiętać, że każdy dojrzały korzeń spichrzowy to źródło wielu cennych substancji. Buraki zawierają duże ilości β-karotenu. Są również świetnym źródłem luteiny oraz zeaksantyny. Tym samym ich spożywanie korzystnie wpływa na narząd wzroku. Dostarczają też betalainy. Jest to substancja wykazująca działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, obniża także ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu we krwi.Regularne spożywanie buraków przyczynia się do zmniejszenia ryzyka kamicy żółciowej. Pomaga również w zachowaniu młodego wyglądu. Z uwagi na to, że buraki zawierają również dużo ilości potasu, tlenku azotu i witamin przyczyniają się do poprawy kondycji organizmu i podniesienia wytrzymałości. Chronią przed chorobą niedokrwienną serca, wykazują działania antydepresyjne. Są wskazane w przypadku osób z demencją i chorobą Alzheimera ponieważ poprawiają zdolności poznawcze.

Superszarłat

O wiele lepiej znany jest pod nazwą amarantus. Liście szarłatu to naprawdę smaczny dodatek do sałatek. Z kolei nasiona dodawać można do przekąsek i wypieków. W sklepach najczęściej dostępny jest popping, czyli nasiona, które uzyskano na skutek ekspandowania.Szarłat niezwykle korzystnie wpływa na organizm. Przyczynia się do usprawnienia metabolizmu, skutecznie zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, zmniejsza poziom cholesterolu, chroniąc tym samym skutecznie przed chorobami układu krążenia. Pomaga kontrolować apetyt. Trzeba jednak pamiętać, że szarłat zawiera duże ilości szczawianów. To właśnie z tego powodu nie powinny na surowo spożywać go osoby, które zmagają się z kamicą nerkową i u których występuje skłonność do tworzenia kamieni nerkowych. Nie jest wskazany również w przypadku osób z hipoglikemią.

Superkomosa ryżowa

Komosa ryżowa, czyli quinoa wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej odpowiednikiem, który uprawiany jest również w Polsce jest komosa biała. W sklepach znaleźć można również komosę czerwoną oraz czarną. Dostępne są także płatki oraz mąka. Bez wątpienia warto wprowadzić ją do swojej diety. Korzystnie wpływa ona na pracę jelit, pomaga kontrolować apetyt, a tym samym przyczynia się do redukcji masy ciała. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza poziom glukozy. Skutecznie chroni przed stresem oksydacyjnym, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Z uwagi na znaczna zawartość szczawianów nie należy przesadzać z jej ilością. Może to bowiem odbić się na wchłanianiu żelaza oraz wapnia.

Gazetka Auchan już dostępna, a w niej wiele zdrowych przekąsek na letnie popołudnie.