"Drodzy, chciałbym Wam przedstawić efekty ostatnich miesięcy pracy nad czymś zupełnie nowym... noRUSH. To woda witaminowa o prostym składzie...
Czytaj WięcejKapusta i buraki a rak żołądka
Zdrowotne właściwości soku z buraków oraz kiszonej kapusty znane są od dawna. Chętnie sięgała po nie medycyna ludowa. Zauważono, że łagodzą one dolegliwości będące wynikiem infekcji wirusowych i bakteryjnych, pomagają w problemach trawiennych. Bez wątpienia warto przygotować je zwłaszcza jesienią oraz zimą, a więc wówczas, gdy o odporność organizmu warto zatroszczyć się szczególnie.Zarówno sok z kiszonej kapusty, jak i z buraków to źródło mnóstwa składników odżywczych, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy pod kierownictwem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przeprowadzili badania, w których zajmowali się wpływem tych produktów na komórki ludzkiego raka żołądka. Uzyskane wyniki są naprawdę zaskakujące.
Sok z kiszonej kapusty
Badając właściwości przeciwnowotworowe soku z kiszonej kapusty, wykorzystano dwa rodzaju produktu. Jeden z upraw konwencjonalnych, drugi zaś ekologicznych. Oba rodzaje kapusty przebadano najpierw w stanie świeżym. Oznaczono poziom znajdujących się w nich substancji odżywczych, a także zanieczyszczeń. Za pomocą chromatografii cieczowej ustalono, że kapusta (zarówno ta z upraw konwencjonalnych, jak i ekologicznych) zawierała duże ilości witaminy C, karotenoidów, polifenoli, chrorofilu, a także związków glukosynolanowych, które są charakterystyczne dla kapusty. Następnie poddano kapustę procesowi kiszenia, czyli fermentacji mlekowej. Uzyskany sok również poddano badaniu z zastosowaniem chromatografii cieczowej. Badano sok z kapusty pochodzącej z upraw konwencjonalnych oraz upraw ekologicznych. Jak się okazało, na skutek procesu fermentacji skład chemiczny produktu istotnie się zmienił. Najsilniejsze związki biologicznie czynne znajdujące się w świeżej kapuście uległy rozkładowi. Stwierdzono obecność witaminy C, flawonoidów oraz fenoli. Nie stwierdzono obecności związków glukosylanowych, a więc tych substancji, które wykazują najsilniejsze działanie antynowotworowe. Przyjęto, że zostały one przekształcone w izotiocyjaniny, które również działają przeciwnowotworowo. Jeśli chodzi o poziom cennych substancji w soku pozyskanym z kapusty z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, to więcej było ich w tym drugim. Ostatnim etapem badania było sprawdzenie in vitro, jak sok z kapusty wpływa na ludzkie komórki raka ściany żołądka. Co się okazało? Sok z kiszonej kapusty rzeczywiście prowadzi do wczesnej apoptozy, czyli samozniszczenia komórek nowotworowych. Okazało się jednak, że sok pozyskany z kapusty kiszonej z upraw konwencjonalnych prowadzi do powstania większego procenta nekroz, co jest zjawiskiem niepożądanym. Bez wątpienia wpływ soku z kiszonej kapusty na raka żołądka musi być poddany bardziej dokładnym badaniom. Dotychczasowa wiedza pozwala jednak sądzi, że regularne spożywanie soku z kapusty może uchronić przed rozwojem tego rodzaju nowotworu.
Sok z kiszonego buraka
Analogiczne badania prowadzono, koncentrując się na soku z kiszonych buraków. Stwierdzono, że świeże buraki dostarczają witaminy C, B1, kobaltu, wapnia, magnezu, sodu, potasu, manganu, miedzi, betacyjanin. Okazało się jednak, że sok z kiszonych buraków zawiera jeszcze więcej dobrych dla zdrowia substancji. Podobnie jak w przypadku soku z kiszonej kapusty, lepszy dla zdrowia jest ten z buraków pochodzących z upraw ekologicznych. Można znaleźć buraki także w ofercie Dino.